Naša zgodba

Zgodb o vinu smo slišali že nešteto, o kisu pa redko kakšno. Čas je, da to spremenimo. Čas je za našo zgodbo. Zgodbo o Skisancu.

Smo mlado družinsko podjetje. Prihajamo iz sončne Vipavske doline, kjer je sadja in zelenjave na pretek in s tem tudi možnosti za ustvarjanje na kulinaričnem področju.

 

 

Na našem posestvu vsako leto obilno obrodita dva starejša kakija in tako se je porodila ideja za pridelavo kakijevega kisa. Od takrat v domači kuhinji ne uporabljamo več niti vinskega niti jabolčnega kisa.

Tu pa se je naša pot pravzaprav šele zares začela. Glede na vse sadje in zelenjavo, ki ga pridelajo okoliški kmetje, smo začeli razmišljati o novih in drznejših okusih kisa. Vemo, da je  kis nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji, ki se uporablja za razne omake, solate in konzerviranje živil. Potrošniki  velikokrat izberejo komercialno pridobljen kis, ki je filtriran, pasteriziran in destiliran. Prav zato se nam zdi pomembno, da se na tržišču pojavlja tudi naraven nefiltriran in nepasteriziran kis, ki je poln hranilnih snovi ter organizmov.

V Sloveniji se pospešeno razvija visoka gastronomska kulinarika, ki je, zaradi monotone ponudbe vinskih in jabolčnih kisov ter ob poplavi umetnih balzamičnih kisov, omejena pri kreiranju. Zato želimo z našo ponudbo razširiti možnosti ustvarjanja, kreiranja in dopolnjevanja okusov.

Naši kisi temeljijo na blagi kislosti, saj želimo poudariti njihovo aromo in okus, predvsem pa njihov karakter. Vsak kis je zgodba zase, vsak okus nas popelje v drugo smer. Pri ustvarjanju novih okusov se ne omejujemo le na sadje, pač pa posegamo tudi po zelenjavi, zeliščih, divjih rastlinah in cvetlicah.