Vrha gore ne dosežeš z vrha gore

Če hočeš doseči goro, moraš začeti na vznožju in se nato počasi in potrpežljivo vzpenjati.

Naša pot se je začela pred sedmimi leti. Ko sva postala starša, sva se počasi začela zavedati kako dobro je imeti svoj košček zemlje. Na še tako majhni zaplati lahko zraste nekaj domačega, nekaj okusnega, nekaj tvojega.  Med branjem raznih vrtičkarskih priročnikov sva spoznala permakulturo, ki temelji na principu: »Raje soustvarjaj z naravo, kot da deluješ proti njej!« Zato sva se posvetila pridelovanju zelenjave in sadja za lastne potrebe na podlagi opazovanja narave in naravnih sistemov.

 

 

Kar naenkrat je postal okolju prijaznejši način življenja tudi naš nov način razmišljanja. In tako smo, po kar nekaj kosih domačega jabolčnega štrudlja v želodcu, nekega dne prišli do ideje, da bi lahko obilico jabolk uporabili še kako drugače. Porodila se je ideja o domačem jabolčnem kisu.

Običajno se zgodi, da tisto, kar prvič počneš, vedno uspe. In tudi mi smo bili navdušeni nad svojo stvaritvijo. Dobili smo svoj prvi kis s čudovito sadno aromo.   

Raziskovati in odkrivati ...

Na srečo smo radovedne sorte, zato smo se podali na lov za čim več informacijami o pridelavi kisa. Tu pa smo naleteli na oviro. (Dobre) literature na temo kisa praktično ni. Dejstvo je, da živimo v vinorodni deželi, kjer je načrtna pridelava kisa na nek način »bogokletno« dejanje, zato kisu nihče še ni namenil posebne pozornosti.   

Za vinarje je kis zlo, najhujši možni sovražnik, ki lahko uniči celoletni trud. Vendar pa je kis končni produkt naravnega procesa fermentacije. Vino je torej samo vmesna točka, predčasno ustavljen proces.

Pri nas sta najbolj razširjena vinski in jabolčni kis, saj ga proizvajamo iz surovin, ki so najbolj prisotne v našem okolju. Ko smo raziskovali, katere kise uporabljajo drugod po svetu, smo presenečeni ugotovili, da je proizvodnja kisa po svetu zelo raznolika. Tako sta v Aziji najbolj razširjena kakijev in rižev kis, v Angliji kis iz ječmenovega slada (malt vinegar), v Turčiji pa prevladujejo cvetlični okusi.

 

 

Vipavska dolina je zakladnica raznovrstnega sadja. Pri nas, poleg grozdja, odlično uspevajo tudi breskve, marelice, kaki, slive, češplje, fige ... Našteto sadje največkrat konča v marmeladah, sokovih in sirupih. Sami pa vemo, da omenjeno sadje pokaže izjemen potencial tudi skozi proces fermentacije.

Preizkušati, vztrajati, nadgrajevati ...

Vsaka vrsta sadja oz. zelenjave je svojevrsten izziv. Vsako sadje in zelenjava imata svoje lastnosti. Zato sproti spoznavamo specifiko vsake surovine, kako se obnaša med procesom fermentacije, kakšne pogoje potrebuje, kakšen postopek ji bolj ustreza ... Predvsem pa, kar je najpomembneje, vsaka surovina potrebuje svoj čas!

Ker pri pridelovanju kisa uporabljamo le povsem zdrave, najkakovostnejše in naravno pridelane sestavine, lahko Skisanca iz njih pridelujemo brez žvepla in drugih antioksidantov ali konzervansov. Tudi stekleničimo ga brez dodatkov, filtracije, redčenja in drugih postopkov. Iz narave želimo dobiti največ, kar nam lahko da. Zato maceracije v naši kisarni trajajo od 6 mesecev do 1 leta, odvisno od surovine.  

Pred tremi leti smo se tako osredotočili na domače, naravno sadje in ga začeli uspešno pretvarjati v nepogrešljivo začimbo, ki lahko popestri čisto vsako jed – od solate do sladice. Zadnje leto pa si prizadevamo pokazati tudi razliko med vinskim in grozdnim kisom. Kis, pridobljen neposredno iz sadja, je zaradi daljše maceracije veliko bogatejši in polnejši kot kis, pridobljen iz vina.

Utirati pot ...

Po osamosvojitvi so slovenski pridelovalci začeli delati na osebnih blagovnih znamkah. Posledično smo dobili bolj kakovostne in prepoznavne izdelke, kot so vrhunska vina in olja. Kaj pa se je zgodilo na področju kisa? Razen poplave umetnih balzamičnih kisov, se zgodba ni premaknila nikamor.

In prav to je glavni razlog za začetek naše zgodbe. V tem vidimo priložnost, da kisu povrnemo dostojanstvo kakovostnega proizvoda. Kis je podcenjen, ker je večinoma produkt ostankov predelave vina in sadja oz. je narejen s pomočjo raznih umetnih snovi. Zato je cena kisa na trgu tudi temu primerna.  

Na drugi strani pa si pot utira kis, ki je narejen z vso ljubeznijo in spoštovanjem do narave in naravnih postopkov. Kis, ki je poln vitaminov in mineralov. Kis, ki odraža našo energijo in vizijo. Kis, ki z vsakim okusom nosi svoj karakter in pripoveduje svojo zgodbo.  

 

 

Izboriti si svoj prostor ...

Pred tridesetimi leti je bilo olivno olje v podobnem položaju kot je danes kis. Ljudi namreč ni zanimala kakovost produkta, temveč le nizka cena. Potem pa se je naenkrat vse spremenilo in danes je olivno olje eno od osnovnejših živil vsake kuhinje. Upamo, da bo tako tudi s kisom. Da si bo izboril svoj prostor pod soncem, ki mu upravičeno pripada.