Kis štirih tatov

Legenda pravi, da je v 18. stoletju, ko je po Evropi pustošila epidemija kuge, skupina štirih tatov ropala domove in grobove tistih, ki so bili s smrtonosno boleznijo okuženi, sami pa niso nikoli zboleli. Njihova skrivnost? Zeliščni tonik, znan kot kis štirih tatov.

 Ko so oblasti roparje končno prijele, so jim v zameno za recept obljubile svobodo. Recept so nato zapisali na mestno obzidje, da bi dosegel čim več ljudi.

 

Foto: www.farmersalmanac.com/four-thieves-vinegar-35968

 

V vseh teh letih je nastalo kar nekaj različic tako zgodbe kot tudi recepta. Izvirna receptura je vsebovala veliko različnih zelišč in korenin, prepojenih z vinskim kisom. Znanstveniki menijo, da je zvarek deloval proti kugi, ker je odganjal žuželke, med drugim tudi bolhe, ki so to bolezen širile.

Sodobne različice recepta običajno vsebujejo štiri zelišča, po eno za vsakega roparja in česen, ki je močno protivirusno in antibakterijsko sredstvo - vse skupaj namočeno v jabolčnem kisu. Nekateri zeliščarji "kis štirih tatov" priporočajo kot preventivo za preprečevanje nalezljivih bolezni, kot sta prehlad in gripa. Glede na zdravilne lastnosti posameznih zelišč, ki jih zdravilni tonik vsebuje, so priporočila povsem smiselna.

 

Zelišča, uporabljena v "kisu štirih tatov"

Česen - poleg pozitivnega učinka na bolezni srca in ožilja, zniževanje holesterola in krvnega tlaka, se česen že stoletja uporablja za boj proti nalezljivim boleznim. Njegova glavna spojina (alicin) ima močne antibakterijske in protivirusne lastnosti.

Rožmarin - je eno izmed najbolj priljubljenih kulinaričnih zelišč po vsem svetu. Nekaj potrjenih zdravilnih učinkov rožmarina vključuje antibakterijske, protirakave, antioksidativne in protivnetne učinke.

Nageljnove žbice - že stoletja se uporabljajo kot konzervans za hrano zaradi svojih antioksidativnih in protimikrobnih lastnosti.

Žajbelj - pomaga predvsem pri lajšanju prebavnih motenj, bronhitisu, kašlju in vnetem grlu. Flavonoidi in spojine v žaljblju imajo močne antioksidativne in antibakterijske lastnosti.

Brinove jagode - študije kažejo, da ima brin med drugim tudi protivnetne, protimikrobne in antibakterijske lastnosti.

Timijan - zahvaljujoč fenolom timol in karvakrol ima timijan od vseh zelišč najvišjo stopnjo antioksidantov. Timol je dokazano protimikrobno in antibakterijsko sredstvo, ki je učinkovito proti okužbam E. coli in salmoneli.

Cimet - ni samo za sladice, saj ima protimikrobne, protiglivične, antioksidativne in protivnetne lastnosti. Učinkovit je pri spodbujanju zdravja ustne votline ter izboljšanju strjevanja in obtoka krvi.

 Foto: www.motherearthnews.com/natural-health/was-four-thieves-stolen-zbcz1712

 

Za svoj zvarek "kisa štirih tatov" potrebujete:

- 1 glavico česna,

- 2 žlici vsakega od štirih ali več (zgoraj naštetih) posušenih zelišč,

- pol litra kisa (Skisanc priporoča: Skisanc kaki, ki vsebuje še več zdravilnih lastnosti kot navadni jabolčni kis).

 

Postopek:

Zelišča stresite v večji kozarec oz. steklenico s širokim grlom in jih prelijte s kisom. Posodo zaprite, postavite na toplo in pustite od 2 do 4 tedne.

Zeliščarji za odrasle priporočajo 1 veliko žlico zeliščnega tonika razredčenega v kozarcu vode na dan, za otroke pa 1 čajno žličko. Ker okus spominja na solatni preliv, ga lahko uporabite tudi za začinjanje solat.

 

* Ta recept ni nadomestilo za redno zdravstveno oskrbo ali nasvet.