BREZPLAČNA dostava nad 20 €.

Sarde in saor

Sardine v saoru so značilna jed italijanskega severovzhoda. Jed na splošno služi kot priloga, lahko pa jo ponudimo tudi kot hladno predjed.

Recept in fotografijo za to beneško specialiteto v preobleki Skisanca je prispeval Peter Bajnoci.

 

 

Za tradicionalno italijansko predjed potrebujemo:
- 1/2 kg sardel,
- 1 belo čebulo,
- pest rozin,
- pest pinjol,
- moko,
- sol/poper,
- olje za cvrtje,
- Skisanc kaki.

 

Postopek:
Sardele očistimo in jih prerežemo tako, da se “odprejo” po polovici. Odstranimo glavno kost. Manjših ni treba, ker ne bodo moteče.

Sardele pomokamo in jih par minut cvremo v olju, da postanejo zlato rjave. Odstavimo jih na papirnato brisačo.


V ponev damo nekaj olja in narezano čebulo ter pražimo toliko časa, dokler čebula ne porumeni. Dodamo 1 dcl Skisanca kaki in pokuhamo. Dodamo rozine, ki smo jih predhodno namočili v vodi ali še bolje v malo Skisanca. Ko je čebula pokuhana, jo odstavimo in ohladimo.


V ponvi na suho prepražimo pinjole, da lepo zadišijo. Pazimo, da jih ne prežgemo, ker bodo postale grenke.

Na krožnik damo sardele in jih prekrijemo s čebulno mešanico in pinjolami ter damo v hladilnik za 24 ur, da se ribe dobro navzajemo okusa.

Naslednji dan sarde in saor postrežemo kot hladno predjed.