BREZPLAČNA dostava nad 20 €.

Rižota s šparglji in skrivno sestavino

Šparglji so ena prvih spomladanskih vrtnin, na katero ljubitelji zelenjave kar planemo, sploh po dolgi zimski puščobi. Ta delikatesna rastlina je namreč polna vitaminov in mineralov, obogatena pa je tudi s folno kislino.

Šparglji ponujajo nešteto možnosti za pripravo. Lahko jih uporabimo za pripravo juh, solat, pit, mesnih jedi ...  Mi smo se odločili za nizkokalorično in osvežilno špargljevo rižoto, ki smo jo obogatili s skrivno sestavino (poišči jo v receptu). Jah, poletje se bliža. :) 

 

Sestavine (za 4 osebe):

- 400 g okroglozrnatega riža,

- 1 manjša čebula,

- 300 g špargljev,

- 1 dl Skisanca rumenega muškata,

- 50 g parmezana,

- 1,5 l zelenjavne osnove,

- 50 g masla,

- sol in poper.

 

Postopek:

Čebulo olupimo in sesekljamo. Šparglje operemo, trše dele odstranimo in jih narežemo na kolobarčke.

Iz trših (olesenelih) ostankov špargljev skuhamo zelenjavno osnovo, s katero kasneje zalivamo rižoto.  

V kozici na maslu prepražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo šparglje in jih 5 minut pražimo na močnem ognju. Medtem jih počasi zalivamo s Skisancem rumenega muškata. Začinimo jih s soljo in poprom.

Ko tekočina izhlapi, v kozico dodamo riž in ga z neprestanim mešanjem 1 minuto pražimo.

Ko riž postekleni, zmanjšamo ogenj in ga po malem zalivamo z jušno osnovo, mešamo in kuhamo še 20 minut. Skuhan riž odstavimo, serviramo na krožnike in po vrhu potresemo z naribanim parmezanom.

 

Dober tek!