Marinada za sočno in mehko meso

"Sous vide" je francoski izraz za kuhanje živil v vakuumsko zaprti vrečki, dlje časa pri nizki temperaturi. Ta tehnika se je v gostinstvu pojavila že pred petimi desetletji, danes pa je samoumevni del sodobne kuhinje - od vrhunskih restavracij do domače kuhinje.

Pri tem načinu kuhanja je hrana zaprta v neprodušni, vakuumsko zaprti vrečki in  potopljena v tekočino (največkrat v vodo) s kontrolirano temperaturo. Ker se kuha pri nižji temperaturi kot običajno (med 48 in 85 °C), je kuhanje daljše - traja lahko tudi do 48 ur.

Se vse skupaj sliši zapleteno? Brez panike! Mi smo postopek poenostavili oz. ga priredili glede na naše gospodinjske pripomočke.

V osnovi potrebujemo štiri stvari: dober kos mesa, okusno marinado, zip vrečko  in pečico. To pa že ni več tako zakomplicirano, kajne?

Za razkošno nedeljsko pojedino smo uporabili kos svinjskega stegna. To je sočno in okusno meso, ki vsebuje malo veziva. Primerno je za vse vrste zrezkov, rulade, pečenke, prekajevanje in dušenje.

Meso smo dali v zip vrečko, v kateri smo mu pripravili razvajanje z zeliščno kopeljo. Zip vrečko z živili smo do vrha potopili v posodo z vodo, ki iz vrečke izpodrine zrak. Nato smo jo s pomočjo zip zadrge zaprli.

Naša zeliščna kopel vsebuje:

Pečico ogrejemo na 75 °C, vanjo potisnemo posodo in pustimo v topli kopeli 8 ur. Bistvo kuhanja pri nizki temperaturi je v maksimalnem ohranjanju osnovne kvalitete živil. Ker v vakuumsko zaprti vrečki ni prisotnega zraka, živilo ne oksidira, zato ne izgublja barve in arome. Obenem ne izgublja lastne tekočine in ostane sočno. Malinov Skisanc poskrbi, da je meso mehko in z aromo hkrati še obogati njegov okus. 

Ko je meso kuhano, ga le še na hitro popečemo na vroči ponvi, da dobi karamelizirano skorjico. V družbi domačega mladega krompirja je užitek zagotovljen.