DIVJA SOLATA S PORTULAKOM

Navadni tolščak ali po domače tudi bobolak, kurja noga, ostrožnek, retlak, portulak oz. tušnjak, je zakladnica vitaminov in mineralov. Bogat je z vitamini A, B in C, magnezijem, kalcijem, železom, kalijem, fosforjem, manganom in drugimi rudninskimi snovmi, ima pa tudi koristne maščobe omega3. Uporaben je kot čaj, obkladek, juha, omleta, pražen in v omaki, primeren je za vlaganje in zelo okusen v solati.
Tokrat smo pripravili osvežilno vitaminsko bombo, s katero si lahko popestrite vroče poletne dni. Sestavine:
- 3 pesti portulaka (navadni tolščak), 
- 1 manjša konzerva čičerike,
- 1 redeča čebula, 
- 2 veliki žlici jogurta, 
- 1 velika žlica paradižnikovega koncentrata, 
-1 žlica olja,
- 2 žlici Skisanca češplja,
- začimbe: sol, poper, dimljena paprika, bazilika, čili v prahu.
Postopek:
Čičeriki odlijemo vodo in jo stresemo na vročo ponev. Ko se osuši, ji dodamo začimbe, paradižnikov koncentrat, olje in Skisanc češplja. Ko zadiši, jo odstavimo z ognja.
V drugi ponvi segrejemo olje/maslo, dodamo narezano čebulo ter posolimo. Dušimo na manjšem ognju, po potrebi dolijemo malo Skisanca češplja.
Portulak očistimo. Uporabimo samo mlade poganjke, ki jih blanširamo in takoj ohladimo, da ohranijo čvrstost.
Pred serviranjem portulak zmešamo z jogurtom. Nato ga postavimo na krožnik, nanj položimo čebulo, začinjena čičerika pa naj se prosto skotali po krožniku.